porschemalaOd davne 1948., kad je prizveden prvi primjerak ovog automobila, do danas Porsche je postao jedna od najprofitabilnijih tvrtki u svijetu koja pored toga proizvodi najprestižniji automobil na planeti. Zbog toga, i jer je stari muzej postao pretijesan za sve što su željeli pokazati, u Porscheu su odlučili napraviti novo mjesto na kojem će biti moguće dobiti uvid u proces nastajanja i razvoja njihovih automobila i steći pravu sliku o tome kako se i zbog čega tvrtka uspjela izboriti za poziciju koju danas ima u automobilskoj industriji.

Kako je nastajao muzej?

Ljubitelji ovog automobila diljem svijeta znaju da je već 70 godina sjedište Porschea u Zuffenhausenu, u Stuttgartu. Pedesetih godina prošlog stoljeća odlučili su izgraditi muzej koji će skupiti više od 300 Porscheovih modela na jednom mjestu. Danas nema više sumnje da je odluka koju su u Porscheu donijeli prije četiri godine bila ispravna. Na Porscheplatzu u Zuffenhausenu, ova spektakularna građevina zauzima središnje mjesto i ovo je predgrađe Stuttgarta postalo rodno mjesto prvog automobila s Porscheovim logom. Baš tamo, na tom, za tvrtku povijesnom mjestu, dominira čak i nad sjedištem kompanije koje se nalazi točno prekoputa muzeja. Dizajn muzeja na jasan i zanimljiv način otkriva ono što Porsche predstavlja u povijesti automobilske industrije, suvremen i smion arhitektonski dizaj, te dinamiku i vitalnost kompanije, a već sad ga nazivaju novim amblemom Porshe branda.

Na natječaj se prijavilo više od 170 arhitekata i arhitektonskih ureda iz Europe, a 10 od njih je i formalno pozvano da sudjeluju u natječaju. Prvu nagradu je, u svibnju 2005., dobio, dotad relativno nepoznat, arhitektonski ured Delugan – Meissl iz Beča, a u listopadu iste godine su krenuli prvi radovi.

porsche_vrh

Na prijelazu 2006./2007., bili su završeni podrumski prostori i jezgra zgrade, a čelična struktura koja nosi izložbeni prostor bila je gotova u jesen 2007. Nakon toga uslijedili su radovi na ugradnji instalacija i uređenju interijera. Muzej je trebao biti otvoren još prošle godine, na 60-tu obljetnicu postojanja Porschea, ali zbog neplaniranog povećanja troškova, tehničkih detalja izgradnje i sl., proces izgradnje se odužio pa je za posjetitelje otvoren tek u veljači ove godine.

Najprije je od 4000 čelika i 21 000 m3 napravljena stabilna podzemna baza. Na nju su kasnije postavljene armirano betonske jezgre koje su i do 60 m udaljeni jedna od druge i na kojima leži izložbeni prostor težine 35 000 tona koji treba održati u zraku. Nosiva konstrukcija napravljena je od 6 500 tona čelika i oko 13 000 zasebnih greda. Nakon montaže, izložbeni prostor je uz pomoć hidrauličnih preša postavljen na armirane betonske jezgre koje drže njegovu težinu. Svaka od tri jezgre nosi više od 10 000 tona težine. Jezgre mogu izdržati ovakvo opterećenje jer, između ostalog, imaju potporu oko 135 pilota, promjera 1.2 m, bušenih do 25 m dubine. Specifična i zahtjevna konstrukcija rezultirala je spektakularnom zgradom površine oko 21 000 m2, promjera oko 60 m i dužine 150 m.

Iako muzej još nije u potpunosti završen, već sad je potpuno jasno da je ideja razrađena i izvedena do najsitinijih detalja. Dojmiljiv i pristupačan dizajn sasvim tečno vodi posjetitelja od podrumskih razina do gornjih, izložbenih prostora i na tom putu dočarava uspon Porschea u automobilskoj industriji od 1948. do danas. Iz predvorja, gdje se nalaze informacijski pult, restoran, caffe bar i muzejski dućan, moguće je, kroz stakleni zid, baciti pogled i u klasičnu Porscheovu auto radionicu. Tamo se održavaju auti kupaca, ali i izložbena kolekcija automobila (u muzeju ima mjesta za 80-ak eksponata pa se postava izložbe često mijenja).

porsche_straga

Iz predvorja, velike i dinamične pokretne stepenice vode do spiralnih izložbenih platoa. Na ulazu u dvoranu s izloženim primjercima, raspona oko 60 m, posjetitelj se sam može odlučiti želi li krenuti u razgledavanje kronološkim redoslijedom (dakle, pratiti samu ideju nastajanja tvrtke i automobila) ili će odmah krenuti prema glavnom dijelu izložbe koji sadrži različite modele automobila i zanimljive rekvizite koji su dizajnerima automobila davali ideje o tome kako bi Porschei trebali izgledati. Ova dva prostora se spajaju u dijelu koji je nazvan „Porsche Idea“ i koji, zapravo, čini okosnicu izložbe i gdje je objašnjeno zašto su pojedini izlošci toliko zanimljivi i zbog čega su posebni. Na vrhu zgrade nalazi se ekskluzivni restoran s pripadajućom terasom.

Pored impresivne konstrukcije i zanimljivog, futurističkog izgleda, Porscheov novi muzej može se pohvaliti i elementima ekološki prihvatljive gradnje. Kad zbrojimo sve činjenice vezane za ovaj muzej, što drugo zaključiti nego da su se u Porscheu potrudili napraviti muzej vrijedan posjeta, bez obzira jeste li ili niste ljubitelji njihovih (pre)skupih automobila.

 

www.ingenieurpress.com

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17