800px-burj_dubai_3.11.08U podjednako skupe i fascinantne građevine najviše se ulagalo u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Millennium Dome u Londonu spektakularno je otvoren 2000. godine i trebao je biti svjetska arhitektonska poslastica. Iako se građevina arhitekta Richarda Rogersa danas smatra najvećom kupolom na svijetu, s ekonomskog gledišta je potpuno podbacila.

millennium-dome_gi

"Kandidaturu" za najjaču svjetsku silu Kina je slikovito istaknula kroz svoje građevine podignute za Olimpijske igre. Stadion u Pekingu ujedno nosi naziv „ptičje gnijezdo" i predstavlja pravi sportski hram.

beijing_stadion_gi

Građevine su u Kini zbog Olimpijade nicale kao „trava poslije kiše". Neobična zgrada državne televizije CCTV smatra se „građevinom punom simbolike".

cctv-new-building

Moderna i fascinantna knjižnica u Seattleu potpuno je opremljena za digitalnu eru iznutra te zaštitu okoliša - pročelje se sastoji od niza solarnih ploča.

800px-burj_dubai_3.11.08

U Dubaju se proteklih deset godina gradilo pod mantrom - što više, što veće, što skuplje. U skladu s tim Burj Dubai najviša je građevina na svijetu, a otvorenje je zakazano za 4. siječnja.

 

 

Izvor: Metro-portal.hr

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17