Teretana

Ana
Print PDF

Mnogi od nas su učlanjeni u teretanu i redovno pohađaju sate vježbanja, pod stručnim nadzorom ili samostalno. Procjenjuje se da oko 12% Amerikanaca redovito odlazi u teretane. Na vježbanje se godišnje u cijelom svijetu potroše milijuni dolara.

Ali, prije 50 godina nisu postojale teretane kakve mi danas poznamo.
Prva vježbališta, koja bismo uopće mogli usporediti s današnjim teretanama, postojala su u staroj Grčkoj i na njima su sportaši trenirali za javna natjecanja poput Olimpijskih igara. Neka od ovih vježbališta imala su knjižnice, a Grci su na njih odlazili goli. Nemojte to pokušati u Vašoj lokalnoj teretani!

Nakon propasti Grčke ovaj način zabave i vježbanja bio je stoljećim zaboravljen i nepoznat. Srednjovjekovni ljudi su imali dovoljno fizičke aktivnosti radeći na poljima, a renesansa je radila na vježbanju duha, pa tako nijednima od njih nije bilo potrebno dodatno vježbanje tijela.
Tek 30-ih godina prošlog stoljeća počela su se pojavljivati boksačka vježbališta koja također nisu bila ono što su današnje teretane, ali su bila prvi korak u tom smjeru. 60-ih i 70-ih počeli su se pojavljivati prvi lanci teretana. To su uglavnom bila prljava mjesta na kojima su vježbali bodybuilderi. Trend korporativnih teretana počeo je 80-ih godina, kad i vođenje brige o zdravlju uposlenih.
Masovna popularizacija vježbanja krenula je 90-ih godina prošlog stoljeća, a širenju trenda najviše su doprinijele vijesti o slavnima koji su počeli pohađati satove vježbanja i pričati o potrebi održavanja fizičkog zdravlja i lijepog izgleda.

 

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna